Episodes
Friday Apr 03, 2020
Kulturisterna del 21: Om att vara du och bror och ett sund i Sundom
Friday Apr 03, 2020
Friday Apr 03, 2020
Erik Snellman och Henrik Thorson funderar, resonerar och tror sig veta det mesta om svenskt i Finland och om kultur , företeelser, ortnamn och kännspaka ord.
I avstängda virustider resonerar Kulturisterna åter om statsministerns efternamn, Marin. Kan det ha koppling till en viss präst med namn Olaus Marinus? Ledare och experter med status och hierarkier är temat i det här avsnittet och särskilt tilltalet. Förr hade man uniform och värja när man var tjänsteman, men nu förväntas man säga du. (Även om doktorer har en värja då de får sin hatt.) Du-reformen blev en stor sak i Sverige genom ett initiativ av den nye chefen för Medicinalstyrelsen, Bror Rexhed (det var 1967). Gäst i programmet är doktor Maria Fremer, som har forskat om just tilltal och är språkvårdare för förvaltningen i Finland. Flera saker skiljer sig mellan Finland och Sverige, till exempel hur man numera uppfattar NI. Maria hjälper också lyssnaren att förstå
Så resonerar Kulturisterna om sundet Penikar utanför Sundom, som är ett obeforskat namn. Så till mojandet i Finland (när man hälsar) och svårigheten att signalera vilket språk man gärna talar vid en kassa i en affär.
Dessutom att kalla sina föräldrar vid sina rätta namn och om den gård där Joakim Groth växte upp (som medverkade i avsnitt 20), Munksnäs gård. Dagens bynamn är Tattarmossen där Malms flygfält ligger. Namnet har överlevt, trots att det sticker i ögonen idag. Förklaringen till det har med översättning att göra, berättar Erik. Dessutom överraskar Erik med att ändå sjunga en av de där danska sjömanssångerna.
Producerad för Thotal AB OY med stöd av Kulturfonden för Sverige och Finland. 2020.
Comments (0)
To leave or reply to comments, please download free Podbean or
No Comments
To leave or reply to comments,
please download free Podbean App.